Test your memory

John A. Braun

The Scriptures provide graphic details of our Savior’s last week before his death. How much do you remember?

Each year we listen to the combined accounts of the Lord’s Passion recorded in the four gospels. All of the gospel writers focus on the Savior’s death. Matthew records Jesus’ triumphant entry into Jerusalem in chapter 21. He shares the Savior’s teaching in the temple during Holy Week before turning to Maundy Thursday and Good Friday. Mark begins his account in chapter 11 and takes a similar approach. Luke begins with Palm Sunday in the middle of chapter 19 and spends a little more time on the resurrection. John records Jesus’ entry into Jerusalem in chapter 12 and then concentrates on the words of Jesus after he washed the disciples’ feet.

Not all the events of the week are recorded in each gospel. John reminds us,”Jesus did many other things as well. If every one of them were written down, I suppose that even the whole world would not have room for the books that would be written” (21:25). But what we have, John also reminds us,”are written that, we, may believe that Jesus is the Christ, the Son of God, and that by believing, we, may have life in his name” (20:31).

For that reason we hear the record of what Jesus did each year during Lent. I encourage you to listen carefully this Lenten season once again. The little quiz is created to help you listen so you not only rediscover the little details but also marvel at the big picture: Jesus died and rose again for us unworthy sinners.

May God bless your Lenten meditation.

1. What was the name of the festival Jesus and his disciples celebrated in Jerusalem?

a. The Atonement
b. The Passover
c. Both
d. Neither

2. What directions did Jesus give two disciples when he sent them to prepare for the festival?

a. He told them to follow a man carrying a jar of water.
b. He told them to avoid the scribes and Pharisees.
c. He took money from the treasury kept by Judas.
d. He gave them no specific directions.

3. In the upper room, Jesus . . .

a. Sat at the table quietly because he knew what was going to happen.
b. Laughed with the disciples because it was their last meal together.
c. Singled out John to tell him what was going to happen.
d. Washed the feet of the disciples.

4. At the table, Jesus . . .

a. Made a new covenant with his disciples, giving them his body and blood with the bread and wine.
b. Gave the disciples a new commandment to love one another.
c. Told Judas to buy what was needed for the festival.
d. All of the above

5. How many swords did the disciples have when they left the upper room?

a. 1
b. 5
c. 2
d. 11, one for each remaining disciple

6. Jesus told his disciples they would be scattered before the night was out. But he also promised that . . .

a. He would rise from the dead.
b. They would gather again in Bethany.
c. Peter would be their leader from that night onward.
d. He didn’t know if he could go through with everything.

7. Where did Jesus and his disciples go after the meal?

a. The temple
b. Gethsemane
c. The house of Mary and Martha
d. The owner’s home to pay for the meal and room

8. Jesus went a little way off to pray privately. Whom did Jesus take with him to pray?

a. Peter
b. James
c. John
d. All three of them

9. When Jesus returned from his prayers, . . .

a. An angel appeared.
b. The disciples were sleeping.
c. The disciples were playing dice to keep awake.
d. The Father spoke from heaven,”This is my beloved Son.”

10. When Judas betrayed Jesus, he . . .

a. Led the crowd of armed people to Jesus.
b. Identified Jesus with a kiss.
c. Neither of these
d. Both of these

11. Peter was the first to defend Jesus by doing what?

a. He drew his sword and cut off the right ear of Malchus.
b. He stood between Jesus and those who came to arrest him.
c. He and the other disciples formed a protective ring around Jesus.
d. None of these

12. Who was the father-in-law of Caiaphas, the high priest?

a. Judas
b. Malchus
c. Annas
d. Pilate

13. What gave Peter away as a disciple of Jesus in the high priest’s courtyard?

a. He spoke with a Galilean accent.
b. He looked like a fisherman from Galilee.
c. Everyone saw him and John together.
d. The servant girl used to work for Peter in Galilee.

14. The Jewish Council sentenced Jesus to death because . . .

a. Jesus claimed to be the promised Messiah.
b. Jesus said he was the Son of God.
c. Pilate forced them to condemn him.
d. Both a and b

15. Jesus told Pilate, . . .

a.”You would have no power over me if it were not given to you from above.”
b.”Everyone on the side of truth listens to me.”
c.”My kingdom is not of this world.”
d. All of the above

16. The man who helped Jesus carry his cross was . . .

a. Alexander of Bythinia
b. Rufus of Cyrene
c. Simon of Cyrene
d. Simeon of Tarsus

17. What did Jesus mean when he said,”It is finished”?

a. He had come to the end of his life.
b. He had done everything to accomplish our salvation.
c. He had done everything to accomplish his own salvation.
d. He had done everything to show us how to suffer for God’s purpose.

18. Which two men buried Jesus?

a. Joseph and Nicodemus
b. Peter and John
c. Andrew and James
d. Malchus and Annas

19. Which best describes the suffering and death of Jesus?

a. He gave us an example to follow.
b. We must be obedient to God like Jesus if we are to get to heaven.
c. The Lord has laid on Jesus the sins of all of us.
d. We are like Jesus and should suffer for our sins.

20. To whom did Jesus appear after he rose from the grave?

a. Mary Magdalene
b. Lazarus
c. Three disciples on the shores of the Sea of Galilee
d. All of the above

John Braun is executive editor of Forward in Christ.

ANSWERS: 1. b; 2. a; 3. d; 4. a; 5. c; 6. a; 7. b; 8. d; 9. b; 10. d; 11. a; 12. c; 13. a; 14. d; 15. d; 16. c; 17. b; 18. a; 19. c; 20 a.

SUBMIT YOUR STORY

Do you have a manuscript, idea, or story from your own life you’d like to share for use in Forward in Christ or on wels.net? Use our online form to share it to our editorial office for consideration.

SUBSCRIBE TO FORWARD IN CHRIST

Get inspirational stories, spiritual help, and synod news from  Forward in Christ every month. Print and digital subscriptions are available from Northwestern Publishing House.

 

Author: John A. Braun
Volume 102, Number 3
Issue: March 2015

Copyrighted by WELS Forward in Christ © 2018
Forward in Christ grants permission for any original article (not a reprint) to be printed for use in a WELS church, school, or organization, provided that it is distributed free and indicate Forward in Christ as the source. Images may not be reproduced except in the context of its article. Contact us